czerwca 08, 2021

„Økern Portal“ i „The Curve“ zdobywają punkty trwałością i estetyką

Ciepła ramka Super Spacer® w dwóch obiektach z certyfikacją BREEAM

Materiały oszczędzające naturalne zasoby są coraz większą konkurencją dla klasycznego zbrojonego betonu i elewacji z pierwotnego aluminium. Wydajne energetycznie ciepłe ramki dystansowe Super Spacer® znalazły zastosowanie w dwóch sztandarowych projektach, których główne surowce nie mogły być bardziej różniące się od siebie, jednakże w wątku gospodarki w obiegu zamkniętym mają ze sobą wiele wspólnego. Ponadto wykazują się zupełnie odrębną estetyką, która harmonijnie łączy architekturę z przyrodą.

Od stycznia 2021 roku wszystkie nowo wybudowane budynki w Unii Europejskiej muszą spełniać standard „budynków o najniższym zużyciu energii”, a ich zapotrzebowanie na energię powinno w miarę możliwości być pokryte energią odnawialną. Lecz w tematyce budownictwa zrównoważonego wydajność energetyczna jest tylko jedną stroną medalu. Z drugiej strony coraz większego tempa nabiera dyskusja wokół szarej energii oraz eksploatacji zastosowanych surowców i materiałów w obiegu zamkniętym. Budownictwo zrównoważone otrzymuje wsparcie nie tylko ze strony polityków. Tor-Christian Møglebust, partner w biurze architektonicznym DARK Arkitekter w Oslo, powiedział w wywiadzie, że pierwszy duży najemca w kompleksie biurowym Økern Portal zaprojektowanym przez DARK, stanowczo nalegał na certyfikat BREEAM Excellence.

Økern Portal z elewacją z aluminium pochodzącego z recyklingu

Økern Portal jest jednym z największych projektów, które kiedykolwiek zostały zrealizowane w Norwegii. Wyróżnia się on także z uwagi na charakterystyczną elewację o powierzchni 14.600 m2 wykonaną z aluminium pochodzącego z recyklingu. Producent aluminium, firma Hydro, osiągnęła swoim stopem CIRCAL®  75R, który zawiera co najmniej 75 % aluminium ze złomu poużytkowego, bilans emisji CO2 nie mający równego sobie: gwarantowany ślad emisji CO2 poniżej 2,3 kg CO2 na 1 kg Aluminium. Jest to 84 % mniej niż średnia światowa dla wydobycia pierwotnego i odpowiada emisji CO2 przy spalaniu drewna. W tym prestiżowym budynku elewacją główną WICTEC EL evo firmy Wicona i systemem elewacyjnym Sapa 4150 dla obu dolnych kondygnacji, zostały jednocześnie zabudowane dwa znaki towarowe norweskich specjalistów od aluminium.

Zleceniodawcą i właścicielem jest Oslo Pensjonsforsikring. Kompleks ten na powierzchni 80.000 m2 oferuje miejsce dla pomieszczeń biurowych, hotelu, przestrzeni publicznych i wydzielonej części gastronomicznej. Na zazielenionych dachach planowane są ogrody miejskie, pasieki i trasa biegowa. Pomimo rozmiarów obiektu DARK Arkitekter udało się tchnąć w projekt ducha lekkości. Budynek posadowiony jest na palach, aby umożliwić płynne przejście pomiędzy parkiem publicznym i powierzchniami komercyjnymi. Estetyka zamontowanej przez Staticus elewacji, swoim ułożeniem 1.588 aluminiowych elementów w kształcie trapezów tworzy połączenie z otaczającą przyrodą. Prostopadle biegnące taśmy przypominają pnie drzew, a ułożenie poziomych „liściastych elementów” tworzy grę światła i cieni i akcentuje witalność powłoki budynku. Wyrafinowany układ składający się z ochrony przed słońcem, nieprzejrzystych powierzchni i podwójnego oszklenia zapewnia, że elewacja spełnia wszystkie przepisy i wymogi efektywności energetycznej.

Szyby izolacyjne on Demand w pierwszych dwóch kondygnacjach

View of the WICTEC EL evo facade from floor 3 and the Sapa 4150 floors 1 and 2

Widok na elewację WICTEC EL evo od 3 kondygnacji i Sapa 4150 dla kondygnacji 1 i 2

Obydwa pierwsze piętra zrealizowane przez H-fasader standardowym profilem elewacyjnym Sapa, skierowane są w sześciu różnych kierunkach. Dlatego firma Glaseksperten A/S z duńskiego Hjørring dostosowała łącznie 3.000 m2 szyb dwukomorowych indywidualnie do różnorodnych wymogów odnośnie ochrony przed hałasem, termoizolacji, bezpieczeństwa i wykorzystania powierzchni. Między innymi zostały zabudowane szyby izolacyjne ze zróżnicowanymi wartościami izolacji akustycznej pomiędzy 32 i 39 dB. Niewidoczna ochrona przed hałasem na ścianach i sufitach służy ponadto szerokim możliwościom wykorzystywania powierzchni usług detalicznych i komercyjnych.

„Ten projekt był prawdziwym wyzwaniem”, oświadcza Kent R. Beresford, Sales Manager Norway firmy Glaseksperten. Wyprodukowanych zostało 12 różnych struktur szyb o wymiarach do 1.200 x 3.000 mm, a założeniem dla współczynnika U była wartość 0,6 lub poniżej. Zewnętrzne szyby posiadają neutralną w kolorze powłokę chroniącą przed słońcem Sunguard SuperNeutral 70S o wysokiej przepuszczalności światła, wewnątrz wyłożone jest hartowane lub laminowane szkło o zróżnicowanej grubości. Aby w każdym module osiągnąć grubość 55 mm zastosowano ramki dystansowe Super Spacer® T-Spacer™ Premium o szerokościach 14, 16 lub 18 mm, które w czasie produkcji były odpowiednio automatycznie zamieniane. „Super Spacer jest z uwagi na doskonałą wydajność energetyczną naszą preferowaną ciepłą ramką dystansową dla wymagających zrównoważonych projektów takich jak Økern Portal. Ponadto także przy bardzo napiętym harmonogramie przy aplikacji Super Spacer zawsze gwarantujemy wymaganą precyzję”, uzupełnia Jess Gregersen, Dyrektor ds. Sprzedaży firmy Glaseksperten.

Saint-Denis staje się po cichu francuską stolicą drewna

Gdy w latach 60-tych ubiegłego stulecia autostrada A1 przecięła historyczną drogę królewską wiodącą z Paryża do katedry Saint-Denis, to przemysłowe miasto na północ od Paryża stało się ostatecznie „banlieue” - jego przedmieściem. To królewskie miasto, które pisało historię jako kolebka gotyku i miejsce pochówku francuskich rodzin królewskich i w którym niegdyś budowane były słynne wagony restauracyjne Wagon-Lits, wraz z upadkiem regionu przemysłowego uległo degeneracji do problematycznego obszaru z budownictwem w technologii wielkopłytowej. Jednakże w cieniu Stade de France Saint-Denis znowu stopniowo zaciera granice pomiędzy banlieue i Paryżem Starania te otrzymują wsparcie poprzez liczne projekty budowlane i infrastrukturalne dla przyszłych igrzysk olimpijskich. Założyły tu swoje siedziby znamienite firmy medialne i usługowe i zgodnie z wolą urbanistów powstaje witalna dzielnica pozwalająca na zamieszkanie i pracę, która ponadto wzrasta do francuskiego ośrodka produktów z drewna i budownictwa drewnianego. Dla wioski olimpijskiej, która powstanie w Saint-Denis do roku 2024, wszystkie budynki poniżej ośmiu kondygnacji muszą być wykonane w konstrukcji drewnianej, a wyższe budynki możliwie co najmniej przy niskiej emisji dwutlenku węgla. Drewno z regionalnych lasów zagospodarowanych w sposób zrównoważony jest dzięki naturalnym właściwościom tłumiącym, funkcji jako naturalny rezerwuar CO2 i łatwemu ponownemu wykorzystaniu jako surowiec, idealnym ekologicznym materiałem budowlanym. W porównaniu z klasycznym budownictwem żelbetonowym sprefabrykowane elementy ram drewnianych czynią projekty budownictwa drewnianego również coraz bardziej korzystnym ekonomicznie.

Oznaką nowego początku jest także ekologiczna dzielnica ZAC de la Montjoie w centrum miasta o powierzchni 30 hektarów, gdzie obowiązują bardzo rygorystyczne założenia odnośnie wsparcia różnorodności biologicznej oraz stosowania trwałych surowców takich jak drewno. W roku 2020 BNP Paribas Real Estate wdrożyło tutaj swoim siedmiokondygnacyjnym kompleksem biurowym jeden z największych europejskich dużych projektów o konstrukcji drewnianej. „The Curve“ zaprojektowane przez biuro Chartier Dalix mieści na powierzchni 24.400 m2 około 1.600 miejsc pracy, usługi gastronomiczne jak również centrum fitness. Podstawowy kształt o eleganckiej krzywiźnie pozostawia miejsce dla 1.400 m2 wolnej przestrzeni, a dwa wysadzone drzewami tereny zielone odgradzają budynek od ulicy. 

Strukturę tworzy 5.000 m3 elementów z drewna klejonego krzyżowo firmy Binderholz, jedynie trzon budowli i cztery dolne kondygnacje wykonane są z niskoemisyjnego betonu. BNP Paribas jak rzadko który projektant nieruchomości zaangażował się w dotrzymanie zasad długotrwałości. Obowiązujące wartości graniczne rozporządzenia RT2012 w sprawie ochrony termicznej dla średniego zużycia energii wielkości 50 kWh na metr kwadratowy są w „The Curve“ niższe o 40 % i został on zaprojektowany dla certyfikacji zgodnie z HQE Exceptional, Effinergie+ i BREEAM. Wszyscy oferenci zostali wezwani do zgłaszania propozycji dla możliwie niskoemisyjnych surowców.

Płaskie i wygięte szyby tworzą optyczną jedność

Także elewacja o powierzchni 10.000 m2 wykonana przez Metal Yapi jest częścią zrównoważonej całościowej koncepcji. Aby zapewnić pomieszczeniom biurowym możliwie dużo naturalnego światła słonecznego, zaplanowane zostały powierzchnie okienne na wysokość kondygnacji o rozwinięciach pomiędzy 1.000 i 2.000 mm i wysokości 3.285 mm. Szyby termoizolacyjne zostały wyprodukowane przez Saint-Gobain Pietta. Aby znaleźć idealny kompromis pomiędzy komfortem, estetyką i efektywnością energetyczną wybrano niezwykle przejrzyste i wysokoselektywne szkło przeciwsłoneczne firmy Saint-Gobain.

Zespolone szyby izolacyjne dla zaokrąglonych krawędzi budynku były gięte na wklęsło i wypukło przez Döring Glas w Berlinie. Asymetryczna struktura szyb składa się z zewnętrznego szkła laminowanego z wewnętrzną powłoką COOL-LITE® XTREME 70/33, 16 mm Super Spacer® Triseal™ Premium Plus Black jako ciepłej ramki oraz szkła typu float o grubości 8 mm.

„Aby podkreślić nasze wysokie wymagania dotyczące jakości, zostaliśmy specjalnie dla tego projektu certyfikowani zgodnie z CEKAL”, relacjonuje Martin Lenz, kierujący projektem w Döring Glas. Wyjaśnia on dalej: „Pomimo naszego dużego doświadczenia, szyby na parterze i w obrębie wejścia były prawdziwym wyzwaniem pod względem produkcji i logistyki. Szyby zespolone są tam szerokie do 3.000 mm i wysokie na 4.102 mm i tym samym ważą prawie po 900 kg. Ponadto ich część była pokryta białym sitodrukiem, aby osiągnąć ledwo zauważalną zasłaniającą osłonę z zewnątrz do wnętrza. Kolejnym wyzwaniem po stronie klienta było wstępne kondycjonowanie poszczególnych szyb zespolonych w celu wydłużenia ich okresu użytkowania. Dla każdej pojedynczej szyby zespolonej zostało indywidualnie ustawione wcześniej obliczone naprężenie zgodnie z założeniami.”

Zadowolony jest także Joachim Stoss, Dyrektor Zarządzający Edgetech Europe GmbH i Vice President International Sales w firmie Quanex: „Architektura znajduje się właśnie na niezwykle interesującej drodze. Jestem przekonany, że dzięki trwałym surowcom i konsekwentnej gospodarce w obiegu zamkniętym, uda się nam wspólnie jako branży znacznie zredukować bilans emisji CO2 budynków. Jesteśmy bardzo usatysfakcjonowani tym, że w Økern Portal jak i The Curve znowu mogliśmy mieć nasz skromny udział poprzez nasze ciepłe ramki.”

O firmie Edgetech Europe GmbH

Elastyczne systemy piankowych ramek dystansowych Super Spacer® firmy Edgetech są energooszczędnym rozwiązaniem w ramach technologii Ciepłej Ramki, stosowanym w oknach z szybami termoizolacyjnymi. Systemy te w znacznej mierze redukują straty energii, zapobiegają znacząco procesowi kondensacji, a ponadto przyczyniają się do wydłużenia żywotności okien. Rocznie sprzedawanych jest średnio ponad 300 milionów metrów tych profili w 90 krajach na całym świecie.
 
Edgetech Europe GmbH z siedzibą w Heinsberg jest w 100 % spółką grupy Quanex Building Products Corporation, zlokalizowanej w Houston w stanie Teksas, Quanex to wiodący wytwórca komponentów sprzedawanych Producentom Oryginalnego Wyposażenia (OEM) w branży budowlanej. Poza elementami kuchennymi i łazienkowymi Quanex produkuje energooszczędne elementy do systemów okiennych. Pod względem obrotów Edgetech/Quanex jest największym producentem ramek dystansowych na świecie. Edgetech Europe GmbH jest spółką handlową, zajmującą się dystrybucją na kontynencie europejskim, a także jednym z trzech globalnych zakładów produkcyjnych Edgetech, zatrudniającym łącznie 480 pracowników i wyposażonym w 17 linii produkcyjnych. Więcej informacji o systemach ramek dystansowych Super Spacer® i technologii Ciepłej Ramki firmy Edgetech można znaleźć na stronie www.superspacer.com.