marca 29, 2022

Super Spacer® wspiera płynność architektury

Kompleks MOL Campus stanie się ikoną współczesnego Budapesztu
  
Jej zamiłowanie do wieżowców zaprowadziło światowej sławy ekspertkę od elewacji Agnes Koltay w 2005 roku do Dubaju, gdzie w 2011 roku stworzyła własną firmę konsultingową dotyczącą elewacji. Zawodowo wróciła do węgierskiej ojczyzny w związku z projektem elewacji dla MOL Campus w nowej mieszkaniowo-biznesowej dzielnicy Budapesztu BudaParts. Jak i w innych prestiżowych projektach z zakresu geometrii swobodnej, swój udział w tym projekcie miał również system ramki dystansowej Super Spacer® producenta Edgetech/Quanex. Koltay Façades wybrało tą ramkę dystansową z elastycznej pianki silikonowej dla kompleksowej elewacji oszklenia strukturalnego składającej się z płaskich, zwyczajnie giętych oraz wklęśle i wypukle giętych szyb.
MOL-Campus-Press-Release.png
Dzięki położeniu nad brzegiem Dunaju, swobodnie ukształtowanym elewacjom i koncepcji architektonicznej, można by uznać „Panta Rhei“ - „wszystko płynie” - jako motyw przewodni dla całego budynku. Wysoka na 120 metrów wieża z publicznie dostępnym ogrodem na dachu, tworzy na pierwszy rzut oka wyjątkowy element nowej centrali firmy MOL w południowej części Budapesztu. Jest ona najwyższym budynkiem w kraju i po zakazie budowy wieżowców uchwalonym w 2018 roku może w węgierskiej stolicy takim pozostać na dłuższy czas. Jednakże prawdziwym architektonicznym dziełem kompleksu MOL Campus jest elegancka, falująca w górę elewacja, łącząca w jedną całość 5-cio kondygnacyjne podium, w którym umieszczone są restauracje i sale konferencyjne oraz 29-cio kondygnacyjną wieżę.
 
Architektura dla świata pracy w XXI wieku.
 
Koncepcja londyńskiego biura Foster + Partners, powstała przy współpracy z Finta Studio, odzwierciedla zmiany zachodzące w świecie pracy w XXI wieku. Takie przemiany jak praca zdalna, zmieniające się zespoły projektowe, dzielenie się miejscem pracy, oraz wyzwania jak współdziałanie kontra przestrzeń prywatna, wymagają od współczesnych biurowców najwyższej elastyczności przez cały okres ich użytkowania. Przemienność obszarów biurowych i powierzchni ogrodowych od atrium do szczytu wieży MOL Campus łączy nie tylko poszczególne piętra, ale również ludzi i ma tworzyć inspirujący i relaksujący klimat. Naturalne oświetlenie, świeże powietrze jak również niepowtarzalny widok na Budapeszt - według wyobrażeń architektów godzą pracujące tam osoby zarówno z naturą jak i z ich miejskim otoczeniem. Śródmiejskie położenie umożliwia wielu z nich pójście do pracy pieszo lub dojazd rowerem.
 
Sztandarowy projekt na rzecz komfortu i trwałości
 
Podobnie jak wiele innych korporacji, węgierskie przedsiębiorstwo przetwórstwa ropy naftowej i gazu ziemnego MOL jest również poddane stałemu procesowi zrównoważonej transformacji, aby być przygotowanym na niskoemisyjną gospodarkę o obiegu zamkniętym. Nowa siedziba firmy o łącznej powierzchni 86.000 m2, dysponująca 2.500 miejscami pracy, pełni w tym zakresie funkcję sztandarowego projektu, dążąc do uzyskania certyfikatów BREEAM Excellent i LEED Platinum. Cały układ ogrzewania i klimatyzacji będzie zasilany energią odnawialną - w tym fotowoltaiką, jak również systemem geotermalnym o łącznej długości odwiertów 32.800 metrów. Woda deszczowa będzie zbierana i może być wykorzystywana do nawadniania roślin lub spłukiwania toalet.

Elewacja z aluminium i szkła składa się z 24.800 m2 elewacji elementowej oraz 1.700 m2 elewacji słupowo-ryglowej, prefabrykowanych i montowanych przez firmę Scheldebouw. Płaskie oszklenie izolacyjne o łącznej powierzchni ok. 14.000 m2 dostarczyła firma AGC Interpane Plattling. Około 500 sztuk cylindrycznie wygiętych (wypukle i wklęśle) jak również wielokrotnie wygiętych szyb, częściowo o ekstremalnej krzywiźnie, zostało wykonanych przez Finiglas w Dülmen.
 
W czterostronnym systemie oszklenia strukturalnego, częściowo wykonanego jako oszklenie przegubowe Toggle-Glazing, częściowo z folią akustyczną, zastosowano jednolicie neutralne w kolorach szkło Clearvision z zewnętrzną podwójną srebrną powłoką Stopray Vision 50/50T. Płaskie podwójne szyby zespolone składają się z zewnętrznego bezpiecznego szkła warstwowego i wewnętrznego jednotaflowego szkła hartowanego względnie bezpiecznego szkła warstwowego z półhartowanego szkła o grubości 6 mm, natomiast potrójne szyby zespolone z 10 mm jednotaflowego szkła hartowanego z zewnątrz, 6 mm jednotaflowego szkła hartowanego z nadrukiem sitowym w środku i bezpiecznego szkła warstwowego z półhartowanego szkła z powłoką termiczną od wewnątrz. Gięte szyby zespolone wykonane są z obustronnego bezpiecznego szkła warstwowego. Jako ciepłe ramki dystansowe zastosowano 16 i 18 milimetrowe Super Spacer® SG.
 
Aby wszędzie tam, gdzie było to możliwe, zapewnić widok na zewnątrz bez zniekształceń, Koltay Façades wprowadziła wymóg laminowanego szkła lanego. Z uwagi na wielkopowierzchniowe oszklenie można korzystać z światła dziennego w 90 % pomieszczeń. Nowoczesna automatyzacja budynku, indywidualne możliwości zacienienia jak również chłodzone sufity, zapobiegają przegrzaniu i zapewniają wysoki komfort pomieszczeń. Współczynnik Ucw ścian osłonowych wieży wynosi maksymalnie 1,4 W/m2K, a współczynnik Ug dla oszklenia spełnia lokalne wytyczne dla budynków pasywnych, wynosząc maksymalną wartość 1,0 W/m2K, pomimo, że tylko Skylight zostało wykonane w oszkleniu potrójnym.
 
Modelowanie 3D umożliwia geometrię o swobodnych kształtach 
 
Stały cyfrowy przepływ informacji pomiędzy zespołami koncepcji, projektowania, planowania i produkcji gwarantował, że charakterystyczny kształt budowli mógł zostać zrealizowany możliwie efektywnie i oszczędnie. Nawet tam, gdzie podwójnie wygięte szyby zespolone zasadniczo określają szlachetny wygląd budynku, miały one zostać możliwie oszczędnie wykorzystane. Agnes Koltay wyjaśnia: „W MOL Campus przejście pomiędzy podium i wieżą przebiega tylko przez dwie kondygnacje. Aby zapewnić płynne przejście, zostały w tej części wykorzystane szyby podwójnie wygięte w miejsce podążających za kształtem wygięć fasetowanych szyb płaskich. Ponadto kondygnacje w podium i w wieży posiadają bardzo odmienne powierzchnie podstawy, co również prowadzi do wygiętych kształtów. Aby uprościć budowę zoptymalizowaliśmy, poza innymi poprawkami w ukształtowaniu, promienie wygięć i ułożenie modułów oraz dopracowaliśmy geometrię. “Co prawda modelowanie danych budowlanych przy tego rodzaju dużych projektach jest obecnie standardem, to jednak w przypadku swobodnie ukształtowanych elewacji Koltay Façades stawia na projektowanie parametryczne, aby móc optymalizować geometrię i poszczególne moduły, a także automatycznie aktualizować dokumentację projektową. Przy tym, oprócz zmiennych obciążeń wiatrem dla płaskich, wygiętych i podwójnie wygiętych szyb, musiały także zostać uwzględnione i symulowane wymagania strukturalne, akustyczne i bezpieczeństwa. Tym bardziej, że lokalny ruch kolejowy i dworzec podnoszą poziom hałasu po jednej ze stron budynku.
  
Koltay Façades Engineering wykorzystuje w tym celu opracowane we własnym zakresie Rhino Skripte dla modelowania 3D jak również narzędzia cyfrowe do analizy elementów skończonych aluminiowych i szklanych konstrukcji nośnych. „Po naszej stronie leży odpowiedzialność za transformację modelu powierzchniowego na dokładnie zwymiarowany model bryłowy, który posiada wszystkie szczegóły, takie jak strefy umocowań i szczeliny spoinowe”, wyjaśnia dalej Agnes Koltay. 
 
Ramka dystansowa Super Spacer® wybrana dla wygiętych szyb zespolonych
 
Jako już sprawdzony system Koltay Façades wybrało ramkę dystansową Super Spacer®. Dwie z najbardziej prestiżowych elewacji o swobodnym kształcie zaprojektowane przez Koltay Façades i wykonane z zastosowaniem Super Spacer® to „The Opus “zaprojektowane przez Zaha Hadid i spektakularne, zaprojektowane przez Killa  „Museum of the Future“ w Dubaju. „Decyzja została podyktowana wygiętymi szybami zespolonymi, które nie można było by wykonać przy użyciu sztywnych ramek dystansowych. Ponadto w procesie produkcji na krawędziach wygiętych szyb nie mogą wystąpić żadne odchylenia od tolerancji. Kompensuje to pianka strukturalna poprzez swoją zdolność do odkształcenia i dopasowania się do przestrzeni pomiędzy szybami”, tłumaczy Agnes Koltay.
 
Zadowolenie wyraża również Joachim Stoss, Dyrektor Zarządzający Edgetech Europe GmbH i Vice President International Sales w firmie Quanex: „Organiczne elewacje o swobodnych kształtach są jednymi z najbardziej znaczących tendencji w architekturze ostatnich lat. Bez jednolitego łańcucha modelu 3D od koncepcji do produkcji, ale także bez elastycznych komponentów takich jak Super Spacer, można by je wykonać - jeżeli w ogóle - tylko bardzo pracochłonnie, mozolnie i drogo. Oczywiście jesteśmy szczęśliwi, że ponownie możemy brać udział w tym europejskim prestiżowym projekcie.”
 
O Edgetech Europe GmbH, A Part of Something Bigger
Edgetech Europe GmbH, z siedzibą w Heinsberg, Niemcy, jest spółką całkowicie zależną od Quanex Building Products Corporation (NYSE: NX), globalnej, notowanej na giełdzie firmy produkcyjnej, obsługującej głównie producentów OEM na rynkach okien, mebli, systemów solarnych, chłodniczych i produktów zewnętrznych. Edgetech Europe GmbH obsługuje rynki w Europie kontynentalnej, zatrudniając łącznie 490 pracowników i posiadając 17 linii produkcyjnych, wytłaczarek. Jesteśmy “A Part of Something Bigger” (Częścią Czegoś większego), poprawiając parametry i estetykę produktów końcowych poprzez ciągłe innowacje, pomagając klientom w osiąganiu większej wydajności produkcji oraz udzielając się w społecznościach, w których działamy. Aby uzyskać więcej informacji, odwiedź stronę quanex.com.
 
Osoba odpowiedzialna za kontakt
 
Agencja prasowa
Interview International
Ingrid Hecht
15, rue Martin Luther
67000 Strasburg, Francja
tel.: +33 (0) 388.1555.88
info@interview-international.fr
 
Edgetech Europe GmbH
Johannes von Wenserski
Prokurent
Gladbacher Strasse 23
52525 Heinsberg, Niemcy
tel: +49 (0)2452.96491.0
info@edgetech-europe.com
quanex.com